Juostinės metalo pjovimo staklės

Kokie tai įrengimai?

Juostinės metalo pjovimo staklės – tai įrengimas su ilga, dantyta metalo juosta, kuri įtvirtinta dviejuose skriemuliuose ir naudojamas įvairių medžiagų pjovimui. Šiais pjūklais yra pjaunama mediena, metalai, stiklo pluoštas ir kt. Šios staklės dėka tolygaus juostos dantukų prispaudimo prie ruošinio pjauna lygiai. Didžioji dalis šių įrengimų turi du skriemulius, kurių vienas yra vedantysis. Pjovimo juostos gali būti naudojamos įvairios, todėl šie įrengimai yra labai universalūs.

Metalo juostinės pjovimo staklės

Šie įrengimai yra naudojami įmonėse apdirbant konstrukcinį plieną ir pjaunant profilius. Jie būna dviejų konstrukcijų tipų: vertikalios ir horizontalios staklės. Paprastai juostos sukimo greitis yra apie 20-100 m/min, tačiau yra ir specialių staklių, kurios pjauna ypač tvirtą metalą 76 m/s greičiu.

Šios staklės komplektuojamos su  juostos šepetėliais, kurie leidžia išvengti drožlių įstrigimo tarp juostos dantukų. Taip pat, kaip standartinė opcija, turėtų būti juostos aušinimas.

Vertikalios juostinės pjovimo staklės

Šių staklių pjovimo juosta stovi vietoje, kai tuo tarpu ruošinys juda skersai jos. Tokio tipo staklėmis galima išpjauti skirtingų formų ir kontūrų detales. Pastuma gali būti rankinė arba automatinio tipo. Staklės dažnai turi oro nuputimą, kuis atlieka aušinimo bei valymo funkcijas. Šio tipo staklės dažnai naudojamos medienos apdirbimui. Jos skiriasi nuo metalo pjovimo staklių konstrukcijos išlengvinimu ir galia, nėra aušinimo.

Horizontalios juostinės pjovimo staklės

Šios staklės, priešingai nei vertikalios, laiko įtvirtintą ruošinį, kol pjovimo juosta leidžiasi link jo. Š konstrukcija patogi pjauti ilgus profilius. Tai vienos iš populiariausių staklių naudojamos gamybos įmonėse. Mažos staklės naudoja gravitacijos jėgą leidžiant juostą ir spyruoklę sugrąžinant ją atgal, o naudojamos gamyboje alkūnė kontroliuojama hidraulinio cilindro. Operatoriui paruošus stakles pjovimui ir ruošinį įtvirtinus po pjūklu, alkūnė pradeda lėtai leistis su besisukančia juosta. Kai pjovimas yra baigtas, galinis sensorius suveikia ir juosta yra išjungiama. Šios staklės valdomos hidraulikos pagalba. Variklis ir hidraulikos siurblys tiekia tepalą į cilindrą, kuris pakelia ir nuleidžia alkūnę. Taip pat kontroliuoja spaudimo ir juostos įtempimo jėgą. Šio tipo staklės gali būti valdomos PLC ar CNC sistemomis. Tai pilnai automatizuotos staklės, kurios skirtos dideliam ruošinių kiekiui. Įrengimui turi po du juostą palaikančius suportus, kurie laiko juostą tiesiai ir neleidžia persisukti. Šie laikikliai yra reguliuojami ir turi būti šiek tiek plačiau nei pjaunamo ruošinio diametras.

Į ką atkreipti dėmesį prieš renkantis pjūklą?

Prieš perkant įengimą, pirmiausia, reiktų apsibrėžti savo poreikius. Į kurias funkcijas kreipti dėmesį? Atsižvelgiant į apdirbamą ruošinio dydį ir užduotis, kurias turi atlikti staklės, papildomai, reiktų atkreipti dėmesį į žemiau minimas funkcijas. Gal tik viena ar dvi bus reikalingos, bet žemiau pateikiam platesnę informaciją.

Dydis

Staklių modeliai dažniausiai apibrėžiami ruošinio dydžiu, kurį jie gali pjauti 90 ° kampu. Staklės, kurios pjauna didesnius diametrus, turi didesnio galingumo variklius su disesniu sukimo momentu, leidžiančiu operatoriui pjauti greičiau, ne tik didesnį diametrą. Bet didėjant apdirbamam diematrui, auga ir kaina. Rekomenduojama pasirinkti pjūklą, kuris gali pjauti iki 50 mm didesnius ruošinius, nei kad pjaunate kiekvieną dieną.

Vienos atramos staklės

Tai standartinės juostinės pjovimo staklės su viena atrama ir judančia žemyn/aukštyn alkūne. Šio tipo staklių pjovimo juosta paliečia ruošinį kampu. Didžiausia spaudimo galia yra aukščiausiame taške ir jis mažėja juostai leidžiantis. Pjaunant struktūrinius profilius, tokius kaip I ar kvadratą, šio tipo stakles pjaus kokybiškiau, nes juosta leidžiama kampu. Dar vienas privalumas yra tai, kad vienos atramos staklės yra ekonomiškesnis pasirinkimas nei dviejų kolonų staklės.

Dviejų kolonų staklės

Šie įrengimai turi kolonas iš abiejų pusių, kad apdirbimas vyktu stabiliau ir tiksliau. Pjovimo galva pakeliama ir nuleidžiama linijinėmis kreipiančiosiomis. Pjovimo juosta priartėja prie ruošinio mažesniu kampu nei vienos atramos staklėse. Staklės tvirtesnės ir kolonų dėka nuleidimo greitis ir spaudimo jėga yra stabili viso pjovimo metu. Papildomai, sumažėja vibracija, kad užtikrina geresnę pjovimo kokybę ir pjovimo juostos ilgesnį tarnavimą.

Rankiniu būdu valdomos staklės

Gravitacijos pagalba pjovimo juosta nusileidžia. Didžiojoje dalyje šių staklių yra galimybę reguliuoti pjovimo jėgą, naudojant atsvarą, spyruoklę su sriegiu, hidrauliniu ar pneumo vožtuvu. Panašiai, kaip uždarant duris, veikia prilaikantis stūmoklis, kuris neleidžia joms užsitrenkti visa jėga. Alkūnės pakėlimas yra rankomis.

Pusautomatės staklės

Pusiau automatinės staklės atliks vieną pjovimą, pakels alkūnę į pradinę padėtį ir sustos. Ruošinys vėl turi būti perstumtas staklių operatoriaus, tuomet įjungiamas pjovimo rėžimas. Pjovimo juostos nuleidimas ir pakėlimas reguliuojamas hidraulinio cilindro.

Automatinės staklės

Šios staklės veikia pagal iš anksto suvestą programą. Atliekamas pjovimas, pakeliama alkūnė, automatiškai pastumiamas ruošinys ir vėl atliekamas pjovimas. Paprastai, naudojamos įmonėse kur reikalingas didelis našumas. Vienas operatorius gali prižiūrėti kelias tokias stakles. CNC staklėse pagrindiniai mazgai, tai pjūklo juostos nuleidimo, padavimo ir automatinio pjovimo. CNC staklės gali turėti padavimo mechanizmą su servo varikliu.

Pilnai automatinės staklės:

  • Ruošinys įtvirtinamas spaustuvuose
  • Operatorius nustato norimą ilgį (paprastai, galinio sensoriaus pagalba ar enkoderiu)
  • Įvedamas norimas pjovimų skaičius
  • Operatorius paspaudžia „START“ mygtuką
  • Stakles padarys pjovimą, ruošinys nukris į surinkimo konteinerį
  • Pasikels pjovimo juosta, o ruošinys pastumiamas iki galinio jutiklio
  • Ciklas kartojamas, kiek reikia pjovimų

Ruošinio padavimo mechanizmas automatinėse staklėse

Spaustuvais: viena iš opcijų ruošinio padavimui yra judančių spasutuvų pagalba. Tokioje sistemoje spaustuvai juda į priešingą pusę nuo pjovimo juostos, suspaudžia ruošinį ir pastumia jį link pjovimo juostos. Šis būdas geriausias kuomet planuojama pjauti kelis profilius vienu metu. Spaustuvai tvirtesnis ir suspaudus išvengiama prabuksavimų, kas gali nutikti naudojant padavimo velenėlius.

Padavimo velenėliai: Kitas būdas, tai šoniniai padavimo velenėliai. Grublėti skirti ruošinio pagavimui ir padavimui, o lygus veikia kaip ribiniai jutikliai. Šio tipo padavimo mechanizmas gali paduoti bet kokio ilgio ruošinį, tuo tarpu hidrauliniai spaustuvai turi eigos ribojimą.

Pjovimo galvos pasukimas į vieną ar abi puses

Pjovimo galvos pasukimas, tai pagrindinis tokio tipo staklių privalumas, nes labai daug apdirbamų ruošinių reikalauja pjovimo kampu opcijos gamyboje. Labai svarbu, kad tai būtu atliekama tiksliai. Galima išskirti, kad yra staklės galinčios pjauti kampus į vieną pusę (+30°, +45°, tt.) ir staklės, kurios kampus pjauna į abi puses (+60°, +45°, +30° -30°, -45°, tt.). Naudinga, kai gamyboje yra daug asimetrinių gaminių.

Pasukama pjovimo galva ar spaustuvai

Kuomet staklės turi pasukamą galva, ruošinys yra talpinamas skersai įrengimo bazės, o peilis su visa alkūne reguliuojamas norimu pjauti kampu. Pagrindinis privalumas, kad profilis visada juda tiesia linija ir galima sureguliuoti minimalų alkūnės atsidarymą. Trūkumas, tai kaina, nes tokios staklės turi būti tvirtesnės konstrukcijos. Jei yra vietos trūkumas ir atliekam daug kampinių pjovimų, tai atsiperkanti investicija.

Įrengimas su pasukamais spaustuvais suspaudžia ruošinį reikiamu kampu, tačiau reikia palikti papildomos vietos aplink stakles. Pjovimo juosta ir alkūnė nesisukioja, o kapas nustatomas tik spaustuvų pagalba. Šios staklės šiek tiek pigesnės, bet jei yra pakankamai vietos, tai gali būti pasirinkimas.

Viršutiniai hidrauliniai spaustuvai

Šie spaustuvai leidžia operatoriui atlikti pjovimą kelių profilių vienu metu.

Kelių profilių pjovimas

Našumo padidinimui galima rinktis stakles, kurios gali pjauti kelis kvadratinius, stačiakampius ar apvalius profilius vienu metu. Ši galimybė gali būti su pusiau automatinėmis ar automatinėmis staklėmis, kurios turi V tipo ar judančius spaustuvus. Sudėtingiau atlikti apvalių profilių glėbio pjovimą, nes susidaro papildomos ertmės tarp ruošinių. Šiems pjovimams naudojami šešiakampiai spaustuvai. Efektyviausia yra pjauti pilnavidurius strypus su bi-metalinėmis juostomis, nes tokiu būdu gaunasi, kaip kad pjovimas vieno storo pilnavidurio profilio.

Kintamas juostos greitis

Skirtingos pjaunamos medžiagos reikalauja skirtingo optimalaus pjovimo greičio. Vienos staklės gali turėti 3-4 greičius, bet kintamo greičio staklės yra ženkliai geriau. Tai leidžia lengvai keisit pjovimo greitį, kas prailginą pjovimo juostos tarnavimo laiką.

Pjovimo juostos įtempimas

Pjovimo juosta turi būti nuolat įtempta, kad galėtų tiesiai ir tolygiai pjauti, ypatingai didelio diametro pilnavidurius vamzdžius. Juostos įtempimas reguliuojamas uždara hidraulinės sistemos, kuri kontroliuojama rankiniu ar hidrauliniu būdais. Trukus juostai, ši sistema automatiškai išjungia besisukantį skriemulį, kuriuo sukamas juosta, išjungia variklį ir saugo nuo variklio įsijungimo kol nepakeičiama juosta.

Rankinis įtempimas: reguliuojamas rankiniu būdu.

Hidraulinis įtempimas: Pjaunant susidaranti trintis keičia juostos ilgį, tačiau ši sistema sujungta su PLC nuolat palaiko optimalų įtempimą.

Juostos nuslydimo sensorius

Šis jutiklis aptinka nuslydimą kuomet juosta užstringa ruošinyje ar įtempimas yra per mažas. Suveikus sensoriui, staklės išjungiamos.

Greito nuleidimo jutiklis

Ši opcija leidžia pjovimo juostai greitai nusileisti iki pjaunamo ruošinio, o toliau judėti darbo rėžimu.

Padavimo stalai

Šios staklių komplektuojančiosios padeda išlaikyti, paskirstyti ir paduoti ruošinį pjovimui. Paprasti stalai komplektuojami su ritinėliais. Mažas pastūmimas inicijuoja ruošinio judėjimą. Yra ir motorizuotų padavimo stalų, kurie naudojami kartu su automatinėmis staklėmis ir hidrauliniais padavimo spaustuvais. Labai praverčia, kuomet pjaunama keletas profilių vienu metu.