Lazerinis suvirinimas. Kodėl verta?

Lazerinio suvirinimo technologija:

  • Iki 80% greitesnis suvirinimo procesas;
  • Iki 90% mažesnis energijos sunaudojimas;
  • Aukšta galutinio produkto kokybė;
  • Paprasta automatizuoti;
  • Ekologiška ir ŽALIA;

Kodėl verta rinktis lazerinį suvirinimo aparatą?

Lazeriniai suvirinimo aparatai turi daug privalumų, palyginti su tradiciniais suvirinimo procesais. Šie aparatai siūlo bekontakčius, sparčiuosius metalo suvirinimo sprendimus pažangiai gamybai daugelyje pramonės šakų. Naudojant pluoštinius lazerius, suvirinimas lazeriu tapo labai patikimu, lengvai automatizuojamu procesu, užtikrinančiu aukščiausią dalių kokybę, paprastai, už mažiausią eksploatavimo kainą ir minimalią priežiūrą.

Jie yra labai greiti: suvirinimas lazeriu yra daug greitesnis ir universalesnis, nei tradiciniai suvirinimo būdai. Lazerio energija suteikia pastovią energiją suvirinimo taške. Tai reiškia puikią spartą, šilumos kontrolę ir siūlės kokybę. Tuštumos ir kišenės yra eliminuojamos, o antrinė apdaila nereikalinga.

Minimalios šilumos sąnaudos: lazeris leidžia itin greitai įkaitinti metalą, tuo pačiu sumažinant deformacijos riziką. Sumažina netinkamus komponentų pakitimus. Mažesnis šilumos perdavimas aplinkiniam metalui, reiškia mažesnį suvirinimo siūlės iškraipymą. Taip pat daug mažesnės šilumos paveiktos zonos ir daug mažiau įtrūkimų, šalia suvirinimo siūlės.

Jie yra labai tikslūs: užtikrina lokalų, labai tikslų, labai švarų ir beveik nematomą suvirinimą. Lazerio spindulius galima lengvai valdyti, kad būtų galima suvirinti smulkiausias dalis jų nepažeidžiant. Jie ypač tinka mažoms detalėms suvirinti, yra itin tikslūs.

Jie pasižymi dideliu stabilumu: užtikrina stabilų pakartojamumą. Vienas suvirinimas su kitu gali būti beveik neatskiriamas.

Jie garantuoja didelį stiprumą: Lazeriniai suvirinimo aparatai sukuria labai stiprias suvirinimo siūles. Juos galima pritaikyti prie įvairiausių formų ir medžiagų: galite suvirinti labai skirtingų formų dalis ir sudaryti sudėtingas jungtis. Tai leidžia suvirinti medžiagas, kurios skiriasi viena nuo kitos.

Jie nesusidėvi: Lazerinio suvirinimo aparatai veikia be kontakto, todėl nėra aparato nusidėvėjimo pavojaus. Taip pat, nereikia keisti įrankių ar elektrodų, o tai yra neabejotinas pranašumas mažinant atliekas. Grynas ir stabilus pluošto lazerio šaltinis garantuoja 90 000 valandų eksploatavimo laiką, nereikalaujantį priežiūros

Jie yra LABAI ekonomiški: didelis elektrooptinės konversijos efektyvumas, puiki pluošto kokybė, didelis energijos tankis ir patikimumas, platus moduliavimo dažnis. Mažas energijos suvartojimas, tik 20–30% tradicinio suvirinimo aparato. Jie turi labai mažas susidėvėjimo ir priežiūros išlaidas.

Didžiausias gamybinis našumas: Didelis lazerio galios stabilumas ir pluoštinio lazerio spindulio profilis užtikrina pakartojamumo procesą. Kiekvieną kartą atlieka tokia pačią aukštos kokybės suvirinimo siūlę. Šis nekontaktinis procesas, be besidėvinčių paviršių, užtikrina, kad paskutinė pagaminta dalis bus tokia pati kaip pirmoji.

Didelis našumas: Būdingas aukštas apdirbimo lazeriu greitis, kartu su paprasta greita automatizacija ir daugelio tolesnio apdorojimo etapų pašalinimu, užtikrina žymiai trumpesnį ciklo laiką nei konkuruojančios technologijos. Didelio našumo procesas su pluoštinio suvirinimo lazeriu, leidžia daug greičiau gauti daugiau gerų dalių, nei naudojant alternatyvius sujungimo būdus.

Greitesnė investicijų grąža: Dėka didesnės spartos ir mažesnių apdirbimo sąnaudų, ilgu naudojimo laiku, ir lazerinio suvirinimo sistemos prieinamumu, kurį užtikrina priežiūros nereikalaujantis pluoštinis lazeris, užtikrina mažiausią suvirinamos dalies kainą ir greičiausią investicijų grąžą.

Papildomas apdirbimas sumažinamas mažiausiai 85%

Suvirinimo greitis yra 2-10 kartų didesnis nei tradicinis suvirinimo greitis. Dėl mažo lazerio taško dydžio, šilumos sąnaudos paprastai yra 200 kartų mažesnės nei naudojant MIG, TIG ar lankinio suvirinimo procesus. Dėl šios LABAI AUKŠTOS koncentruotos šilumos įvesties, lazerinis suvirinimo aparatas beveik nesukuria šilumos paveiktos zonos HAZ (Heat Affected Zone), todėl ruošinys beveik nedeformuojamas.

Šilumos paveiktos zonos HAZ (Heat Affected Zone) palyginimas


CO2 gamybos palyginimas – energijos vartojimo palyginimas

Suvirinimo proceso metu vidutiniškai išskiriama apie 300 g. CO2 per kWh suvartojamos elektros energijos. Čia nėra atsižvelgiame į suvirinimo metu susidarančius dūmus.
Vidutinės pramoninės elektros energijos sąnaudos Europoje yra 0,24 €/kwh (Eurostato 2021 m. duomenys). Kadangi suvirinimas lazeriu vyksta 7–10 kartų greičiau nei įprastas suvirinimas, suvirinant lazeriu, sutaupoma daug energijos vienai siūlei.

LYGINAM MIG SUVIRINIMĄ SU LAZERINIU: CO2 gamyba – energijos suvartojimas – Energijos kaina
• MIG suvirinimo aparatas: 250 A automatinis MIG suvirinimo aparatas; 5,8 kW maitinimo galia
• Lazerinio suvirinimo aparatas 1500W; 8,2 kW maitinimo galia
• Įrenginio sąnaudos: vidutiniškai vertiname 70% apkrovos = 70% maitinimo galios
• Suvirinimo efektyvumas: Darbo laikas / Efektyvus suvirinimo laikas = 45% yra didelis rodiklis. Su 8 valandų pamainomis tai reiškia 8 x 45 % = 3,6 h efektyvaus suvirinimo per 8 valandas
• Darbas 44 savaites, 40 h per savaitę: 44w x 40h x 45% = 792 valandos efektyvaus suvirinimo per 44 savaites
• Suvirinimo greitis: kadangi lazerio suvirinimo greitis iki 10 kartų viršija Mig suvirinimo aparato greitį, mes galime atlikti skaičiavimus, imant 5 kartus didesnį (vidutinį)
• MIG reikia 3–7 aparatų, kad galėtų atliktų tą patį darbą, kaip suvirinant lazeriu (vidutiniškai imame 5)

Energijos suvartojimas per metus:

• MIG: 44 savaitės x 40 val./sav. x 45 % suvirinimo efektyvumas = 792 h efektyvus suvirinimo laikas per metus – 795 h x 5 įrenginiai x 5,78 kW x 70 % = 16 075 kWh
• Suvirinimas lazeriu: 44 savaitės x 40 val. per savaitę x 45 % suvirinimo efektyvumas = 792 h efektyvus suvirinimo laikas per metus – 795 h x 1 aparatas x 8,2 kW x 70 % = 4546 kWh

CO2 gamyba per metus

• MIG: 16,075 kWh x 0,3 kg = 4 822 TON CO2 per metus
• LAZERIS: 4,546 kWh x 0,3 kg = 1,36 TON CO2 per metus

Elektros kaina per metus

• MIG: 16.075 kWh x 0.24 €/kWh = 3.858,€/metus
• LAZERIS: 4.546 kWh x 0.24 €/kWh = 1.091,€/metus

Standartinės suvirinimo technologijos prieš pluoštinį lazerinį suvirinimą

Lyginamasis suvirinimas Tradicinis suvirinimas Lazerinis suvirinimas
Šilumos sąnaudos ruošiniui Labai aukštas Žemas
Ruošinio deformacija, įpjovimas Didelis Mažas
Sukibimo, su pagrindiniu metalu, stiprumas Normalus Geras
Tolimesnis apdirbimas Poliravimas Nereikia poliruoti arba poliruoti retai
Suvirinimo greitis Normalus Daugiau nei 2 kartus argono lankinio suvirinimo
Taikoma medžiaga Nerūdijantis plienas, anglinis plienas, cinkuotas lakštas Nerūdijantis plienas, anglinis plienas, cinkuotas lakštas
Eksploatacinės medžiagos Daugiau eksploatacinių medžiagų Mažiau eksploatacinių medžiagų
Operacijos sunkumas Sudėtinga Normalu
Operatoriaus saugumas Nesaugu Saugu
Poveikis aplinkos apsaugai Aplinkai nedraugiška Draugiška aplinkai
Suvirinimo klaidų tolerancija Blogai Gerai
Wobble suvirinimas Ne Ne
Reguliuojamas taško plotis Ne Ne
Suvirinimo kokybės palyginimas Bloga Normali
Akytumas nuo suvirinimo Bloga Patenkinama
Suvirinimo siūlės įtrūkimai Normali Patenkinama

XXI amžiuje susiduriame su dviem pagrindiniais iššūkiais: skaitmenine transformacija ir ekologiniu perėjimu.
• Ekologija yra esminis žmonijos tikslas.
• Skaitmeninės technologijos yra viena didžiausių mūsų laikų transformuojančių jėgų.

Dėl ekologiškesnio rytojaus, pergalvokite suvirinimo procesą

Pasauliui vis labiau stengiantis saugoti gamtą, suvirinimo pramonės negali atsilikti. Tačiau suvirinimas yra daug energijos reikalaujantis ir ne toks draugiškas aplinkai procesas. Pramoniniam pasauliui reikia suvirinimo. Didėjant metalinių konstrukcijų populiarumui, reikia daugiau kvalifikuotų suvirintojų. Metalo suvirinimo sektoriui tenka dalis pasaulinės anglies dvideginio emisijos. Pasak ekspertų, iki 2030 m. šis skaičius turėtų smarkiai išaugti, o tai palieka aiškią paskatą pramonei per ateinančius metus reikšmingai sumažinti išmetamų teršalų kiekį.
Rinkai, kurioje dirba daugiau nei 20 000 000 specialistų, kurios apyvarta viršija 40 trilijonų eurų, kuri nori tobulėti, diegti naujoves ir priimti ekologiškesnę perdirbimo politiką, reikia gerų ir veiksmingų sprendimų.
Suvirinimo pramonė turi drastiškai sumažinti savo anglies pėdsaką, sumažindama suvartojamą energiją, suvirinimo procesą padarydama efektyvesnį ir atsisakydama senesnių, daug energijos reikalaujančių suvirinimo sistemų. Maži ir dideli dalykai gali padėti tai padaryti, o suvirintojai galėtų imtis ekologinių metodų, kad sumažintų sukuriamą anglies pėdsaką.
Norėdami tai padaryti, suvirintojai turi išnagrinėti visą suvirinimo procesą, kad suprastų, kuri proceso dalis labiau veikia aplinką ir imtis tobulinimų.
Norėdami tausoti aplinką, suvirintojai, visame pasaulyje turi mokytis apie aukščiau minėtus ekologiškus metodus ir pakeisti, daug energijos reikalaujančias sistemas, moderniomis, energiją taupančiomis suvirinimo sistemomis.

•Suvirinimo greitis
•Pakeiskite daug energijos suvartojančias senesnes suvirinimo sistemas naujausiomis „GREEN” suvirinimo sistemomis
•Žaliavos
•Sumažinkite šilumos atidavimą
•Apdorojimo laikas
•Sutrumpinkite papildomo apdirbimo laiką
•Sistemos kaštai
•Metalų užpildai
•Siūlės kokybė

Senesnės sistemos išskiria didžiulius kiekius aplinkai kenksmingų dujų ir dūmų. Lazerinis suvirinimas sumažina dujų ir dūmų išmetimą daugiau nei 75%.

Ką galite padaryti, kad suvirinimas būtų ekologiškesnis?

Pirmasis žingsnis ekologiškesnio suvirinimo link – pagerinti naudojamų įrankių energijos vartojimo efektyvumą. Dvigubos vertės veiksmas: išmetamųjų teršalų mažinimas ir kiekvieno suvirinimo proceso našumo padidinimas.
Daugiausia energijos sutaupyti galima pakeitus įprastą suvirinimą į labai efektyvų lazerinį suvirinimą, kuris gali sumažinti energijos sąnaudas iki 90%!