Kas yra ciklinio valdymo tekinimo staklės?

Skirtumas tarp rankinių tekinimo staklių, kurios naudojamos instrumentiniuose cechuose, ir programinių CNC tekinimo centrų, eksploatuojamų gamybos įmonėse, yra labai didelis. Tačiau dažnai metalo apdirbimo įmonėse reikia kažko per vidurį, t.y. kad staklės galėtų gaminti ne tik vienetinius ar mažos serijos gaminius, bet kartu leistų atlikti ir sudėtingas operacija. Tekinimo staklių gamintojai atsiliepė į šį poreikį sukurdami tekinimo staklių klasę, kuri yra gana įvairiai vadinama, tai ir pusiau CNC, pusiau automatinėmis, mokomosiomis, hibridinėmis ar valdomo ciklo tekinimo staklėmis. Bendra šių įrengimų savybė yra ta, kad jas galima valdyti režimu, apimančiu tam tikrą elektroninės pagalbos lygį bei rankiniu režimu, operatoriui tiesiog naudojant rankračius ar rankenėles.
Šiose staklėse esančios elektroninės pagalbos lygis gali labai skirtis. Jis varijuoja nuo žingsniu daugiau nei instaliuotos skaitmeninės liniuotės, iki laipteliu žemiau nei CNC, kai automatiniam veikimui nereikia įvesti standartinio G kodo programos.
ZMM Bulgaria yra viena iš staklių gamintojų, kuri rinkai pradėjo siūlyti tikslias tekinimo stakles su automatiniais ciklais. Šis gamintojas naudoja terminą „valdomo ciklo“ tekinimo staklės, kuris indikuoja apie didelį elektronikos pagalbos laipsnį, bet neeliminuoja ir rankinio darbo rėžimo.
Vienas iš pavyzdžių, kuomet šio tipo staklės padeda greitai ir tiksliai apdirbti ruošinį, tai sriegimo operacija. Jai atlikti reikia tik surinkti ruošinio diametrą, sriegio ilgį, sriegio tipą. Rankiniu būdu įrankis privedamas prie ruošinio krašto, pozicija išsaugojama. Šioje vietoje darbą galima tęsti automatiniame rėžime arba manipuliuojant rankračiais. Tai leidžia sutaupyti apie 75% laiko lyginant su rankinėmis staklėmis. Taip pat ir CNC staklės reikalauja gerokai daugiau laiko atlikti programavimus.

Ciklinės tekinimo staklių valdymo sistema palengvina operatoriau darbą automatiškai apskaičiuodama susikirtimo taškus, spindulių susiliejimą, kūgius ir kitas matematines funkcijas. Šios staklės leidžia apdirbti ruošinius taip, kaip su paprastomis rankinėmis staklėmis negalėtum arba būtų labai sudėtinga bei sutaupo laiką ir įrenginio kaštus lyginant su CNC staklių eksploatavimu.