Lakštų lenkimo presas ar lankstymo folder‘is?

Jei šiuo metu ketinate plėsti savo gamybinius pajėgumus ir svarstote įsigyti metalo lakštų lenkimo stakles, pagrindiniai pasirinkimai, tai lakštų lenkimo presai arba lakštų lankstymo staklės, kitaip folder‘iai. Koks ir kada būtų optimalus pasirinkimas?

Kuomet gamybininkas svarsto apie lakštų lenkimą, dažnai jo pasirinkimas apsiriboja lakštų lenkimo presu. Ir šis pasirinkimas dažnai gali būti labai geras dėl savo universalumo ir galios. Šiais įrengimais paprasta dirbti, nes jie gali būti lengvai suderinami ir paprastai paruošiami atlikti lenkimo operacijas. Tačiau, ne visada šios staklės yra pats tinkamiausias pasirinkimas, nes lankstymo folder‘iai gali pasiūlyti didesnes galimybes atliekant tam tikrus lenkimus.

Taigi, kuomet lankstymo staklės gali būti tinkamesnis pasirinkimas?

Metalo lakštų lankstymo staklės, tai įrengimai, turintys stalą ant kurio yra dedamas lenkiamas lakštas. Jis remiasi į galinę atramą, o ruošinio lenkiama kraštinė yra išsikišusi staklių priekyje ir yra tarp lenkiančio stalo bei prilaikymo traversos. Kuomet lankstymo stalas pakyla jis sulenkia lakštą reikiamu kampu. Viršutinė traversa, paprastai, būna pleišto formos, kad būtų galima sulenkti kvadratinę dėžę ar pailgą angą su aukštomis kraštinėmis.

Folder‘iai gali būti:

  • Šios staklės populiarios stogų konstrukcijų ar ten kur naudojami lengvi metalai. Staklės dažnai gali būti paprastai transportuojamos ir gali būti naudojamos tam tikrų darbų atlikimo vietose.
  • Hidraulinės lankstymo staklės turi daugiau galios ir gali lankstyti ilgesnius bei storesnius ruošinius. Šie įrengimai konfigūruojami rankiniu būdu.
  • CNC folder‘iai. Kaip ir kitos programinės staklės, CNC folder‘iai labai greitai populiarėja. Šių staklių parametrai nustatomi naudojant valdiklį.

Kada rinktis lankstymo stakles?

Jei jūsų gaminami produktai yra vadinami dėže, skydu, durelėmis ir t.t., tai greičiausiai lankstymo folder‘is bus tinkamiausias variantas. Šios staklės yra geriau pritaikytos tokiems gaminiams, nei lenkimo presai. Jei gaminiai yra iš plono metalo, ilgo lakšto su siauromis kraštinėmis, tai folder‘iai yra geras pasirinkimas. Bus lengviau manipuliuoti ruošiniu, nes lakštas gulės ant stalo ir tik reikiama sulenki kraštinė bus iškišama į priekį.

Pagrindiniai folder‘rio privalumai:

  • Visas lakštas dedamas ant stalo
  • Gali būti formuojamos labai mažos kraštinės
  • Minimalus įrankių keitimas
  • Didžioji dalis lenkiamų formų nereikalauja specialių įrankių
  • Vienas operatorius gali dirbti su didesniais ruošiniais
  • Lakšto spyruokliavimas po lenkimo kontroliuojamas staklių

Trūkumai:

  • Lenkiamo lakšto storis ( iki 6 mm)
  • Kraštinės aukštis ribotas (atsidarymo aukštis ir įrankio ilgis apriboja)

Taigi, jei gaminate skydus, dėklus, dangčius ir kitus gaminius, kurių kraštinės yra trumpos plačiose arba ilgose detalėse ir naudojate ploną medžiagą, tuomet reiktų rimtai apsvarstyti folder’io variantą.